Nedanför i Hammarbysjön dånade artilleri från kullarna på Värmdölandet och smattrade mynningsladdare från något hundratal svenska soldater ställda mot 6000 ryska som kommit över Östersjön i tron att Stockholm skulle vara ett lätt byte nu när hjältekonungen Karl XII var död.

_JOW2866De svenska soldaterna höll ryssen stången till Sörmlandsregementet räckte fram, snart också understödda av Dalaregementet som sista biten slitit av sig uniformsjackor och utrustning och med bara gevär rusat till undsättning i skydd av uppkastade jordhögar på stranden.

Båda förbanden leddes av en stridherre som adlades och som kom att bli överståthållare för Stockholm – han hette Rutger Fuchs och hade klarat livhanken sånär under Karl XII befäl. Han åt krig till frukost hela livet och överlevde kulregn, sårad, sargad, blodig, men med hetlevrad blick och ett ständigt patos att skydda Sverige.

Ryssen tvingades tillbaka av den till manfolk betydligt mindre armén och har aldrig kommit tillbaka för att försöka inta huvudstaden. Rutger Fuchs minns alla idag för han fick ge namn åt Rutger Fuchsgatan på Stockholms Söder där bostadsrättsföreningen Södersol ligger på nian och elvan. Rutger Fuchs dog av ålder den 10 april 1753, 71 år gammal.

Utanför rusar Götgatan förbi – den är ännu mer historisk – ett slag är över på ett ögonblick – Götgatan har rötter i medeltiden och fortfarande. Då, var det här Stockholms viktigaste och äldsta landsväg som räckte hela vägen till Södertälje – en svindlande lång vägsträcka för 500 år sedan.

Stockholm hade varit en ”riktig stad” länge när Södersols vackra teglhus byggdes 1947. Då hade människor, trötta på ransoneringar förstått att ta till sig bra byggnadsmaterial igen, stomme i betong och väggar av nyslaget tegel – det är ett rejält bygge på Rutger Fuchsgatan och visst, vi ser ett drag av funkis i stilen – arkitekten Axel Grönwall var lyhörd och det var sentida funkis i tanken och så var han en flitigt anlitat industriarkitekt – han visste exakt vad som skulle få plats på den yta han blev anvisad – inte minst när det gällde att bygga ett hus med en och tvårumslägenheter – det var han van vid efter att ha ritat åtskilliga personalbostäder landet runt, främst åt träindustrin i norr.

Södersol erbjuder sina medlemmar ett nära, praktiskt och vackert boende i en stor stad som har allt.